Potaž od – nečega

Pa šta sad, svi se primaju na tu zdravu hranu, što sam ja gora od njih. Mislim, lep je osećaj kad mljacneš onako od srca (da ne kažem, iz stomaka) pošto smandžaš škembiće u saftu ili brizle u „Staroj Hercegovini“. Ali nije loše ni kad se krećeš lak kao pero, ne spava ti se posle ručka i ne jedu ti se slatkiši… samo treba da imaš ogledalce pri ruci, da se ne osmehuješ široko pre nego što iščačkaš drške od rukole između zuba.

Potaž od celera i šargarepe
Potaž od celera i šargarepe

Dakle, ako želite da se osećate laki kao pero, predlažem potaž od nečega – posle napornog dana, stvarno diže iz mrtvih.

Na primer, danas ga možemo nazvati „potaž od tikvica sa celerom“. Ili „potaž od šargarepe sa celerom“. Obavezno naglasiti „sa celerom“ zato što je celer mnogo zdrav pa će ukućani da veruju kako čine nešto uzvišeno kad krenu da srču(ovo prethodno podrazumeva minimum 5 dana „celer PR-a“ u kući).

U principu, može da se stavi bilo koje povrće koje vam se tog dana jede, ili koje imate u frižideru. Nije loše da se povrće tempira prema boji zbog koje neće da vam zakeraju (bljak, šta je ovo ovako zeleno/narandžasto/bezbojno – sve je stvar ukusa  ).

Potaž od tikvica sa celerom

Potrebno je:

1 tikvica

2 šargarepe

½ paškanata

2 struka crnog luka u peru (ili 1 glavica običnog luka)

parče korena celera

listovi sa jednog celera (bez drške )

½ struka peršuna

Pripremanje

Sve očistiti i iseći na krupnije komade (može i sitne, al’što da se gnjavite sa seckanjem, ionako se blenduje posle).

Staviti da se kuva dok ne bude polumekano, ne prekuvano.

Zatim sve ubaciti u blender – super je ako vaš blender ima bokal sa debelim staklom, jer onda možete da ubacite i vruću vodu u kojoj se povrće kuvalo.

Uključite blender i odmaknite se malo, a ruku kojom ga pridržavate pokrijte krpom za sudove, pošto ’oće da iskoči ona vrela voda, a i onaj mali plastični „zapušač“ na poklopcu ume da zvekne pravo u čelo…

Kad se napravi kaša, vratite je u šerpu, dodajte još malo vode dok ne dobijete gustinu koju želite.

Dodajte i so, malo kurkume (više iz fazona, pričaju da je zdrava, a ukus je onako) i biber. Ako niste ovisnik o vegeti, ja radije ne bih. Zeznućete se ako stavite beli luk, čisto ako nekom padne na pamet (meni jednom palo…).

Treba da se prokuva još malčice, ali na tihoj vatri. Nipošto ne obraćati pažnju na televizor, kliktanje na fejsu i sms – ove, jer će da izmili iz šerpe pola sekunde pošto okrenete glavu.

Može da se posluži sa kašičicom kiselog mleka ili nekoliko kašika jogurta – em izgleda manje grdno, em ga malo ohladi ako ste nestrpljivi.

Kad probate, javite kako je, biću u „Staroj Hercegovini“, nisam se danas ubila od posla…

*U sledećem broju – salata sa korijanderom.

 
KevaiPo

Аутор: KevaiPo

Ja sam Keva iPo, sredovečna polu-domaćica koja mnogo voli da sprema klopu, ali nikako da nađe dovoljno vremena pa se trudi da pravi nešto što može brzo. Naučila sam i ostale članove porodice da spremaju klopu, pa je moj muž majstor za meso, ribu i picu, sin je majstor za punjenu papriku, musaku, baklave, a ćerka najbolje kuva jaja. U kasnim noćnim satima (dok se krčka sarma ili podvarak), pišem kratke priče da zabavim drugarice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *