Gulaš sa junećim mesom

Juneći gulaš sa krompir pireom
Juneći gulaš sa krompir pireom

Kulinarstvo često zamišljamo kao dobro savladanu veštinu na pragu umetnosti, kojom barataju samo odabrani. Zapravo, istina je potpuno drugačija, a razlog koji nas navodi na to da kulinarstvo doživljavamo kao živu umetnost jeste vizuelni efekat koji nam se sve češće nameće kao neophodnost sjajnog zalogaja.

Izgled je svakako neophodan, ali ne i suštinski element dobrog zalogaja. Suština svakog jela jeste kvalitet namirnica i finalni ukus. A ukus, miris, tekstura i izgled sačinjavaju sklad i potpuni doživljaj obroka u kojem se uživa. U životu pa i u kulinarstvu najbitnije je voditi se parolom „Manje je više“. Obične, takoreći svedene oblike pripreme hrane ulepšane sa malo dekoracije ili poslužene na drugačiji način od klasičnog možemo doživeti kao umetnost kulinarstva.

Hrana je jedna od osnovnih potreba živih bića ali se ta primarna ljudska potreba itekako može doterivati i samim tim dotaći neslućen oblik užitka. Bitno je savladati osnove, imati volju i gajiti ljubav prema hrani koju pripremamo jer su to glavne odlike dobrog kulinara.

Jedno od jela koje odlikuje jednostavnost pripreme i bogatstvo ukusa jeste gulaš sa junećim mesom. Ovo jelo se može pripremati i poslužiti u svakoj prilici, a naročito je pogodno ukoliko je u pitanju veće okupljanje. Osim toga, može se pripremati i na otvorenom u nekom kotliću ili dubljem loncu, jer nije višeslojno i ne zahteva posebne tehnike pripreme a garantuje užitak. Sve što je potrebno je nekoliko osnovnih i što kvalitetnijih sastojaka. I, naravno, volja i ljubav su čarobni sastojci kojima krunišete  učinak.

Potrebni sastojci (4 osobe):

500 g junećeg mesa (ribića), 5-6 glavica srednje veličine crnog luka, prstohvat soli za usoljavanje luka, 3 čena belog luka, 1 šergarepa srednje veličine, 3 supene kašike svinjske masti, 1 supena kašika soli, 2 lista lovora, 10-ak zrna bibera, 2 supene kašike slatke mlevene paprike, 1 supena kašika ljute mlevene paprike, ±2 l vruće vode. Za tzv. belu zapršku: 1 supena kašika brašna, 200 ml vode.

Način pripreme:

Oprati meso i iseći na kockice srednje veličine. Prilikom sečenja ne treba odstranjivati ništa od eventualnih žilica ili masnoća na mesu. Meso odložiti, ali nikako u frižider, već poklopljeno držati u hladnijem delu kuhinje. Crni luk očistiti i sitno iseći na kockice ili listiće pa blago posoliti, promešati i odložiti do početka pripreme. Beli luk i šargarepu očistiti i izrendati neposredno pre dodavanja jelu.

U široj posudi blago razgrejati mast (ne potpuno, već  ½ masti biva otopljena a ostatak ne), dodati crni luk i prvih pet minuta uz mešanje pržiti na jakoj vatri. Zatim smanjiti  temperaturu za dva nivoa i nastaviti sa prženjem/dinstanjem, uz redovno mešanje, oko 20 minuta. Obratiti pažnju da luk ne dobije tamnu boju u prvih pet minuta jer to apsolutno menja ukus kompletnog gulaša.


Ukoliko je neophodno, dodati malo vode. Zatim, kada je luk fino upržen dodati pripremljeno meso, biber, beli luk, šargarepu. Sve fino promešati i pržiti dok meso ne promeni boju sa svih strana (sačekati da postane braonkasto, tj. da po koji komad izgleda kao ispržen, upravo zbog slatkoće koju takvim tretiranjem ostavlja u samoj masti a kasnije u jelu). Nakon toga dodati mlevenu papriku i kratko propržiti uz stalno mešanje, vodeći računa da se sve grudvice koje nastanu dodavanjem paprike rastvore. Naliti vrućom vodom i kuvati na umerenoj temperaturi poklopljeno narednih 40-60 minuta. Pred kraj kuvanja pripremiti „belu zapršku“ tj. rastvoriti brašno u vodi, da ne bude grudvica, i u tankom mlazu sipati u jelo sve vreme mešajući gulaš, ako se ne bi stvorile grudvice. Ostaviti da baci ključ i dodati prstohvat suvog bosiljka, po želji. Služiti uz pire krompir, obarenu testeninu ili hleb.

 
Nataša Vitezović

Аутор: Nataša Vitezović

Zaljubljenik sam u kulinarstvo i autor food-bloga Coolinarija; poštovalac ukusne i zdrave hrane; ljubitelj starih, porodičnih recepata, ali i kulinarskih novotarija. Uživam u dobrom zalogaju, vinu, pejzažima i lepoj reči. Radoznala sam i spremna da eksperimentišem pa tako često pripremam jela čiji ishod ni sama ne znam. Spontana sam i samostalna u kulinarskom izražavanju. Volim tradicionalna jela, u kojima često pronalazim inspiraciju. Hranu pripremam prema sopstvenom afinitetu i volji a nikada jer je nešto u modi tog trenutka. Moju pažnju prvenstveno zaokupljaju kvalitet i odnos namirnica koje se u jelu koriste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *