Najbolja hrana za zdravlje zuba

Povrce

Na zdravlje zuba utiču različiti faktori kao što su genetika i oralna higijena. Ali faktor koji je najčešće zapostavljan ali je istovremeno i poprilično važan jeste ishrana. Čak i da imate dobru genetiku, dobrog stomatologa i redovno perete zube i koristite konac, možete razviti karijes i bolesti desni ako ne obraćate pažnju na to šta jedete.

Šta treba izbegavati?

Zdrava hrane ima blagotvorna dejstva po čitav organizam, pa i na zube. Ipak se više skreće pažnja na to šta ne treba jesti da bi zubi bili zdravi, od toga šta bi trebalo. Najnezdravija hrana za zube su grisine, slatkiši i industrijski obrađeni proizvodi. Oni imaju dosta šećera i skroba koji stvaraju savršeno tlo za razmnožavanje bakterija u ustima.

Od pića na prvom mestu se nalaze slatki i gazirani sokovi koji nagrizaju zubnu gleđ, čime zubi imaju slabiju odbranu od karijesa. Negazirane sokove sa šećerom isto ne treba piti, barem ne često, jer ni oni generalno nisu ništa bolji za zube, samo malo manje invazivni od gaziranih sokova

Ovakvu hranu svakako treba izbegavati jer nije nutritivna, stvara holesterol u krvnim sudovima i povišen šećer u krva, a ima i loš uticaj na celokupno zdravlje organizma. Zato ćemo u narednim pasusima posvetiti pažnju upravo onim namirnicama koje trebaju da se nađu na vašem tanjiru ukoliko želite da imate blistav osmeh.

Nemojte se brinuti, dobar deo ove hrane je izuzetno ukusan i verovatno je već svakodnevno konzumirate, ali će vam naši predlozi pomoći da obogatite svoj jelovnik.

Hrana bogata kalcijumom i fosforom

Zubi su kalcifikovani organi koji se sastoje od raznih minerala kao što su kalcijum i fosfor. Dugotrajni manjak ovih minerala može uzrokovati eroziju zuba, a smanjena struktura zuba je osnova za mnoge druge dentalne bolesti. Zato je neophodno unositi kalcijum i fosfor što ćešće u ishranu.

Koji su najbogatiji izvori fosfora i kalcijuma?

Oba minerala su široko rasprostranjeni u ishrani, mogu se naći u hrani životinjskog i biljnog porekla. Ako je hrana izbalansirana onda verovatno već unosite dovoljnu količinu kalcijuma i fosfora u organizam na dnevnoj bazi.

Od životinjskih izvora za zube je definitivno najbolji mlečni sir. On ima visok nivo proteina, minerala i malo ugljenih hidrata. Zbog svoj hemijskog sastava sir na prirodan način snižava nivoe kiselosti u ustima, čime se smanjuje i zubni plak. Ova bakterija podstiče stvaranje drugih oboljenja zuba kao što su gingivitis ili karijes.

Takođe, sir podstiče lučenje pljuvačke, što je odlično za pranje zuba i njihovo prirodno čišćenje. Samo zapamtite, neophodno je da jedete neki tvrđi i stariji sir da biste postigli ovakve efekte. Takvi su, na primer, čedar sir i razne druge vrste kačkavalja. No, nemojte ni sa njim preterivati jer je poznato da ovakvi sirevi imaju velliki broj kalorija i lošeg holesterola.

Mleko ima sličnu ulogu kao i sir kada je u pitanju zdravlje zuba. Ono neutrališe kiseline u ustima i time sprečava razvoj bakterija u usnoj duplji. Još od malena nas uče da je mleko potrebno za zdrave kosti i zdrave zube, a osnovni razlog leži u tome što ova namirnica u sebi sadrži dosta kalcijuma i fosfora.

Iako se preporučuje da često pijete mleko pazite na to koje kupujete. Najbolja su mleka sa što manjim procentom masti, jer ovaj proizvod ipak sadrži dosta holesterola koji krči krvne sudove. Manji procenat masti je znatno zdraviji, a ako ste netolerantni na laktozu kupujte mleko bez laktoze, koje se može naći u svakoj prodavnici.

Još jedna dobra strana mleka jeste ta što njegova bela boja može izbeliti zube. Naravno, ovaj efekat se ne postiže odmah, već njegovim redovnim ispijanjem.

Tofu je odlična namirnica koja u velikoj meri sadrži i kalcijum i fosfor. Tofu je zapravo sir koji se pravi od soje, dakle, to je proizvod biljnog porekla. To ga čini odličnim izvorom minerala i proteina za one koji ne konzumiraju hranu životinjskog porekla.

Ovo je jedna proteinska bomba koja ima veoma mali broj kalorija, tako da ne morate preterano obraćati pažnju koliko ćete je jesti. Sam tofu ima neutralan ukus, te vam će vam biti potrebni začini koji će ga učiniti ukusnijim. Može da se prži, dinsta, peče, pa čak i da se pravi posna kajgana.

Jedna šolja mleka ima jednaku količinu kalcijuma kao i pola šolje tofua, te nema potrebe da se brinete da li ćete sa ovom namirnicom uneti dovoljno ovog minerala.

Seme golice je jedan od najpoznatijih izvora fosfora. Ovaj mineral je podjednako važan kao i kalcijum, njegov manjak može uzrokovati razne bolesti zuba. Srećom, golica ga ima u izobilju, kao i brazilski orah. Dnevno se preporučuje da se jede maksimalno šaka ovog koštunjavog voća, te nemojte preterivati u količini.

Golicu ili brazilski orah je najbolje uvrstiti u ishranu tako što ćete dodati pola šake u svoj musli zajedno sa jogurtom. Ova kombinacija garantuje zdravlje zuba.

Vitamin C za zdravlje desni

Dokazano je da vitamin C ublažava proces inflamacije u organizmu i potpomaže produkciju kolagena. Ova dva faktora su neophodna za održavanje zdravlja desni. Zdravlje zuba podrazumeva da imate i zdrave desni, iako se desni često zaboravljaju sve dok ne dođe do zdravstvenih problema.

Narandže su dobar izbor, ali od svih citrusa imaju najmanje vitamina C. Preporučujemo je zato što su ostali citrusi previše kiseli, pa mogu nagristi zubnu gleđ. Narandža ima ovog vitamina i malo tih kiselina, ali dovoljno da očisti zube.

Na sajtovima za alternativnu medicinu možete pronaći savete kako se zubi mogu izbeliti uz pomoć limuna pomešanog sa sodom bikarbonom. Ovo može dovesti do rezultata koji ste želeli, ali po cenu da ostanete bez zubne gleđi, što vam svakako nije cilj ako želite zdrave zube.

Jagode

Jagode su jedan od najboljih izbora za zdrave i bele zube. One sadrže dosta vitamina C što će osigurati vaše desni, a za same zube je odlična malična kiselina koja se nalazi u njihovom sastavu.

Napravite pire od dve, tri jagode, nanesite na četkicu i trljajte laganim pokretima. Već posle nedelju dana ćete primetiti prve rezultate. Ako ne želite ne morate ih trljati direktno na zube, već ih povremeno jesti, što će dovesti do istog efekta. Jedini savet je da ne preterujete sa jagodama jer one sadrže dosta prirodnog šećera.

Pored ovog voća preporučuje se svo bobičasto voće kao što su maline, borovnice ili kupine. One ne samo da sadrže vitamine koji su neophodni za zdravlje organizma, već imaju u svom sastavu i antioksidanse. Antioksidansi su bitni i za zdravlje zuba, jer svakako sprečavaju razvijanje bolesti i razmnožavanje bakterija.

Hrana koja zahteva dosta žvakanja

Zube najbolje čisti tvrđa hrana sa dosta vlakana koja zahteva više pokreta vilicom prilikom žvakanja. Razlog je taj što ona ima mogućnost da detaljnije očisti zube jer luči više pljuvačke prilikom jela, a pljuvačka je neophodna da bi se isprali svi ostaci hrane koju jedemo.

Najbolji primer takve hrane je definitivno jabuka. Istina je da će vas jedna jabuka dnevno držati dalje od doktora, tačnije stomatologa. Jabuka ima veliki broj vitamina, vlakana, antioksidansa i prirodnih sokova koji su odlični za zube. Osim toga njena tekstura je takva da je teža za žvakanje što tera da dodatno aktiviramo zube prilikom jela.

Jeste li primetili da svaki put nakon pojedene jabuke kada pređete jezikom preko zuba oni budu glatki? Ona ima upravo takav efekat, čisti i izbeljuje zube, ali ni u kom slučaju ne može zameniti pastu niti konac za zube, ali je svakako bolji izbor ishrane od industrijske i visoko procesuirane hrane koja povređuje nepca i podstiče razvoj bakterija.

Još jedna od takvih namirnica jeste celer. Koren celera je tvrd, a u sebi ima i veliki broj vlakana i antioksidansa. Žvakanjem celera masirate desni, on se probija na teže dostupna mesta, te funkcioniše i kao konac za zube. Uz to on i kao alkalna namirnica neutrališe kiselost u ustima čime se sprečava razvoj karijesa i drugih bakterija.

Stoga, za loše zube ne mora uvek biti krivac loša higijena ili genetika, već i loša ishrana. Zdravlje počinje na tanjiru.

 

Аутор: Admin

Zadužen da poveže hosting sa receptima i omogući da šporet ne ostane bez struje. Vlasnik turističkog portala TT Group i SEO agencije SEOexpert.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *