Kitnikez – sir od dunja

Iako je recept krajnje jednostavan, a internet je prepun saveta kako ga praviti, kitnikez je pravi raritet među slatkišima. Pravim ga svake jeseni, čim stignu dunje. Nasledila sam ga od moje majke Spasenije koja ga je čuvala cele zime za posebne prilike. Naš se smaže mnogo brže. Baka je slatkiš, da bi se stegao, stavljala u modle za šapice ili između dve oblatne. Ja koristim silikon za kuglof ili za mafine pa bude ovakav:

Kitnikez
Kitnikez

Kitnikez  ili Kontonjata (hr ) se pravi u Vojvodini, nasledstvo je vladavine Austrougarske na ovim prostorima.

Pravi se od dunja, koje su ovom prilikom pale na banatskoj obali Zemuna, u dvorištu moje sojenice pored mutnog i velikog Dunava. Pokupljene su juče.

Po nekim receptima ide jednaka količina dunja i šećera. Stavljam u razmeri  kilogram dunja, oko 750 grama šećera.

Mnogi dodaju u slatkiš klinčiće, a kasnije za čuvanje stavljaju na list lovora. Čuvam ih u kartonskoj kutiji  posute sa malo prah šećera, kada se dobro osuše, pošto se u silikonu brzo stegnu. Ne stavljam u ovaj sir od dunja nikad orah, mada je tako još zanimljiviji ukus. Moja inovacija na orginalan recept je dodatak, umesto vanil šećera,  šećer od cimeta i manja kašičica đumbira.

Sir od dunja
Sir od dunja

Dunje se iseckaju na kocke sa korom obavezno i kuvaju se sa vodom koja je nalivena samo da ogreznu. Kad omekšaju, izgnječe se štapnim mikserom ili kako vam drago,  lično koristim metalnu presicu za pire krompir.

U pire se doda šećer, limunov sok i korica i kuva na tihoj vatri uz neprestano mešanje, dok ne počne da se odvaja od šerpe. To traje oko sat ipo do dva. Ne treba preterivati, da ne dobijete bombone, ali ni požuriti, da ne dobijete premekan slatkiš. Dunje su pune pektina koji služi kao  prirodno sredstvo za stvaranje želea, pa što budete veštiji, imaćete lepši zalogaj!

Dunja potiče sa Kavkaza, raste u Aziji i Evropi, na rubovima šuma, a ima je i u primorju.

Zbog svojih lekovitih osobina, dunja je poznata od davnina u mitologiji i narodnim predanjima kao simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti, neprolaznosti…Čak neki smatraju da je ona bila prva jabuka.

Koriste je za lečenje nekih vrsta raka, problema sa želucem, anemijom…

Vojvođanski slatkiš
Vojvođanski slatkiš

Meni su danas bile babice na kafi i rekle da sam jedina koja ume da pravi ovaj specijalitet. Probajte da ga napravite i vi.

 

 

 

Аутор: Aleksandra Nikolić - Matić

Aleksandra Nikolić Matić Majka sam, blogerka, biciklistička aktivistkinja, profesorka srpskog jezika i književnosti, Sremica iz Zemuna, ljubiteljka dobre hrane i avanture nepca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *