Idealne hrono špagete

Vreme je da vam i ja opet ponudim neku caku dobrog kuvanja. To što je leto, to ne znači da sam odustala od kuvanja. Naprotiv. Kuvam sve u šestaest, ali, neke recepte je već neko uneo, neke nisam stigla da fotkam, a neki prosto i nisu baš neka caka. No, mislim da će vas ovo o čemu ću danas da vam pišem obradovati ili barem olakšati dilemu – šta jesti umesto rezanaca – ako recimo, mnogo volite da jedete špagete s mesom ili vam treba dobar prilog (nešto nalik testenini) uz mesni obrok.

hrono špageti
hrono špageti

Ja vam neću pisati o principima zdrave ishrane i kombinovanju hrane jer nisam stručnjak na tom polju, no ono što će vam svako ko vam daje savete u vezi sa ishranom jeste da meso i testeninu NE KOMBINUJETE NIKAKO.

Ali ja mnogo volim špagete uz sos od mlevenog mesa

O, i ja ih mnogo volim. I dugo vremena sam bila u dilemi kako pomiriti i babe i žabe. Kako ispoštovati pravila, a opet jeste lepo, zdravo i kvalitetno? I, našla sam rešenje!

Da li znate šta je ovo?

špageti od bundeve
špageti od bundeve

Deluje li vam primamljivo? Mmm… nije samo da deluje ukusno već je stvarno tako.  Da, ovo pred vama je bundeva-špageti. Istorijat ove bundeve možete naći na internetu, i ja se time ne bih bavila. Ono što ću vam objasniti, ako do sada niste probali ovu zanimljivu povrćku, jeste kako je pripremiti. Prvo, naravno, morate nabaviti istu. U Novom Sadu je ima kod prodavaca zdrave ishrane, ne svih, ali nije nemoguća misija.

bundeva špageti
Preuzeto sa: http://www.njuskalo.hr/korisnik/eko-sjeme

Meni su objasnili da mogu da je barim ili da je pečem. Ja sam se opredelila da ih pečem, pa ću vam i to objasniti kako radim. Bundevu presečem na pola, izvadim semenke – dok ih vadite već vidite kako se ispod semenki odvajaju špageti, i potom je stavim u pleh na 170 stepeni, otprilike 40-45 minuta. Nakon toga vadim iz rerne, stavljam u činiju u kojoj će biti rezanci, krpom uhvatim jedan kraj bundeve, drugi je u činiji, i kašikom grebem po mesu, a ispadaju špageti. Kad i iz jednog i drugog dela bundeva izvadite špagete, malo ih posolite, pouljite, promešate i jedete uz odgovarajući prilog.

Kakav je ukus?

Ukus je prilično neutralan, tako da se sjajno kombinuje sa bilo kojim drugim ukusom. Ja je pečem 40 minuta i nakon toga su špageti onako lepi hrskavi, kao al dente rezanci, a kad ih prelijete sosom  one malo upiju soka i budu taman 🙂

Ovako izgledaju špageti preliveni sosom od mlevenog mesa.

hrono špageti
hrono špageti

Na kraju ću vam reći i kako ja kuvam sos (to je neka naša varijacija Milaneze sosa).

Uzmem dve srednje glavice luka i prodinstam ih na malo masnoće. Ako volite možete prodinstati i malo slaninice. Potom na to stavim oko pola kile mesa (najčešće junećeg) i dinstam dok ne omekne. Potom nalijem kuvanim paradajzom, dodam malo vode, soli, crvene paprike, malo či semena (ako želite da sos bude gušći) probate i ako vam ukus odgovara sos je gotov.

Servirajte uz omiljenu salatu.

 

Аутор: Merima Aranitović

Merima Aranitović – Živim u Novom Sadu. Profesor sam srpskog jezika. Dve decenije rada sa decom, kao predavač i starešina, donele su mi bogato iskustvo koje mi pomaže u praktikovanju floriterapije. Verujem u moć biljaka i reči. Verujem u moć podsvesti i u poruke koje dobijamo kroz san. Verujem u učenje Lujze Hej koje takođe koristim kao podršku u radu sa cvetnim esencijama. Volim da pišem, čitam, gajim cveće, kuvam... Moji blogovi:www.ritamdana.com www.cvetnaterapija.ridamdana.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *