STIŽE LETO – NE KUVAJTE SE, VEĆ KUVAJTE S OSMEHOM NA LICU

Flori kuvanje
Preuzeto sa: https://www.pinterest.com/vintageeveryday/

Prošao je još jedan maj i u ovom junu koji smo počeli da rastrošujemo temperatura počinje da raste. Leto je na pragu. Neki mu se neizmerno raduju, a znam dosta onih koji leti žive samo u rano jutro i kad noć prekrije grad. U međuvremenu psuju toplotu, zatvaraju se u klimatizovane prostorije i čekaju da prođe.

I, tako čekajući nisu ni svesni da prolaze dani, da promiču neka zanimljiva iskustva ili jednostavno trenuci za kojima će jednog dana duboko žaliti. Jednom će nam i svaki vreo dan biti zlata vredan, ali zalud će biti naša sećanja na vreme koje se ne može vratiti.

Neću vam sada pisati da bi bilo dobro da se presaberete i vidite zašto vam leto toliko smeta, od čega se zapravo sklanjate, šta to pokušavate da sakrijete krijući se od sunčeve svetlosti. Kakav je to hermetički život iza zatvorenih vrata i zatamljenih prozora.

Ono o čemu sve vreme razmišljam jeste – da li biste voleli da je drugačije? Da uživate u letu, da dane provodite u svim sitnim radostima koje ovo čarobno godišnje doba nosi? A jedno od njih je i bogatstvo namirnica – voća i povrća i priprema divnih letnjih obroka s osmehom na licu. Jer –  rečenica koju često čujem kad dođu letnji dani  jeste: zbog vrućine ne mogu ni da privirim u kuhinju. A priprema hrane ne podrazumeva uvek sate za štednjakom, i verujem da će uskoro početi da stižu i sjajni letnji recepti pa ćemo uživati u njima. Samo da se naviknemo na ovu promenu vremena i na leto.

Naravno, ne mogu da promenim vaše navike, ali mogu da vam preporučim jednu od dobrih tehnika za navikavanje na leto, letnje vrućine, na tromost koju toplota sa sobom nosi. Da vam pomognem da pronađete radost u sebi – a samim tim će vam i ovi predstojeći meseci biti lepi ili barem podnošljiviji.

Negoslava mi je ponudila da na cakama kuvanja progovorimo malo i o cvetnim esencijama – i  o tome kako nam one mogu pomoći da prevaziđemo svakodnevne tegobe, kako da na prirodan i bezbedan način poboljšamo svoj život. Tako bih vam ja ovaj put, kao što ste iz  uvoda mogli da pretpostavite, govorila o blagodetima cvetnih esencija i njihovoj ulozi u pripremanju za letnje dane.

Kako cvetne esencije mogu da nas pripreme za ovo godišnje doba?

Mogu da nam podignu raspoloženje, pomognu nam da se osnažimo i da nam na taj način ulepšaju predstojeće vrućine. Navešćemo vam nekoliko esencija izbora koje se mogu koristiti pojedinačno, ali i u kombinaciji, a svaka od njih ima svoju ulogu u pripremi za leto. Da biste dobili najbolju kombinaciju esencija trebalo bi da konsultujete terapeuta cvetnih esencija i da kroz intervju sa njim otkrijete šta je to na čemu bi bilo dobro da poradite, a samim tim i koje su to esencije idealne za vas da biste opet otkrili lepotu leta u sebi.

California Poppy – cvetna esencija koja u sebi nosi magiju leta i čaroliju sunčeve svetlosti. Pomaže nam da bolje sagledamo prirodu oko sebe – da uživamo u zelenilu, životinjama, druženju sa ljudima. Ova esencija se još naziva i „čaša zlata“ – jer nam u telo i dušu uliva svetlost, intuitivnost i otvara vrata za otkrivanje unutrašnje lepote.

Indian Paintbrush – esencija korisna za kreativce. Kada osetite da ste isrpljeni, bez energije, da vam nedostaje fizička snaga da privedete do kraja ono što stvarate ovo je idealna esencija za vas. Ona vraća životnu energiju, i čini osobu kreativno jakom.

Morning glory  -budi duh, vraća vitalnost. Ova esencija se koristi i da nam podmladi telo i dušu, da nas trgne iz letargije i inertnosti i da nam omogući da se saživimo sa snagom prirode. Ova esencija nas diže u rano jutro, spremne da uživamo u izlasku sunca i blistavom plavom nebu.

Sunflower – povećava ličnu harizmu i jasnoću. Ova esencija balansira mušku i žensku energiju otkrivajući nam sopstvenu snagu i samopouzdanje. Ojačava snagu i hrabrost, povezuje nas sa figurom oca i pomaže da osnažimo svoje liderske sposobnosti.

Zinnia – cvetna esencija koja nam pomaže da ponovo otkrijemo dete u sebi, da probudimo razigranost, radost, bezuslovnu ljubav, avanturistički duh. Ova esencija je idealna za radoholičare da se opuste i odmore i sagledaju vedriju stranu života. Korisna je za sve one koji pate od nedostatka radosti i energije, za preozbiljne i uvek zaposlene osobe.

Ako mislite da i vama mogu da pomognu cvetne esencije, zakažite razgovor sa svojim praktičarem cvetnih esencija i krenite u avanturu zvanu – drago leto, počnimo ljubav iz početka.

 

Аутор: Merima Aranitović

Merima Aranitović – Živim u Novom Sadu. Profesor sam srpskog jezika. Dve decenije rada sa decom, kao predavač i starešina, donele su mi bogato iskustvo koje mi pomaže u praktikovanju floriterapije. Verujem u moć biljaka i reči. Verujem u moć podsvesti i u poruke koje dobijamo kroz san. Verujem u učenje Lujze Hej koje takođe koristim kao podršku u radu sa cvetnim esencijama. Volim da pišem, čitam, gajim cveće, kuvam... Moji blogovi:www.ritamdana.com www.cvetnaterapija.ridamdana.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *