‘’Smoothie’’ – po naški smuti, osvežavajući napitak ili tečni hranljivi obrok

Oko  osvežavajućeg napitka ‘’smoothie’’ ili smuti, po naški, postoje oprečna mišljenja i stavovi koji se kreću od glorifikovanja „veoma hranljivog obroka u tečnom obliku“ i davanja mu svojstava energetske bombe pa do apsolutnog osporavanja njegove vrendosti za naš organizam, uz navođenje pogubnosti  stalnog korišćenja sasvim prerađenih namirnica po naše zdravlje.

smuti - za ponekad
smuti – za ponekad

Oni koji preporučuju smuti kao zamenu za obrok navode njegovo bogatstvo vitaminima i mineralima, zadovoljavajuću kalorijsku vrednost i korišćenje svežih namirnica i njihovo konzumiranje odmah posle prerade.

Argumenti protivnika smutija sadržani su u činjenici da, zbog načina njegove pripreme koja se svodi na ono što bi čovekov aparat za žvakanje hrane, odnosno sistem organa za varenje zapravo trebalo da učini, dolazi tokom „jela“ do preskakanja dve važne faze u tom procesu. Čime je naš organizam u startu na gubitku, jer ta hrana samo protrči kroz probavni sistem, budući da receptori u usnoj duplji nisu u stanju da obaveste naš mozak kako bi on obavesti naša creva da kroz nekoliko sati do njih stiže „taita“ hrana, kako bi se adekvatno pripremili upravo za njeno tretiranje.

No, činjenica je da nećemo pogrešiti ili bar ne mnogo, ako povremeno pripremimo po koji smuti kao praznik za naša nepca, ako već ne za probavni sistem. Ja vam ovog puta predlažem jedan interesantan smuti koji se može nekoliko dana držati u frižideru, a za koji je

POTREBNO:

  • oko 300 gr svežeg spanaća
  • 1 jogurt
  • pola litra kokosovog mleka
  • 1 l soka od ananasa
  • malo meda – zavisno od toga koliko sladak smuti volite

PRIPREMANJE:

  • očišćeni i oprani spanać staviti u staklenu posudu, pokriti ga providnom  folijom i staviti u mikrotalasnu pećnicu koja je uključena na trojku, kako bi se pario jedno tri minuta
  • samleti popareni spanać u blenderu
  • dodati  prohlađenom spanaću jogurt, kokosovo mleko, med i sok od ananasa
  • sipati u staklenu flašu i držati u frižideru
  • služiti  širokim u  prohlađenim staklenim čašama
 
Katarina Ostojić

Аутор: Katarina Ostojić

Volim zivot, ljude najviše. Volim da čitam, pišem kratke crtice o životu. Muzika je deo mog bića, kuvanje mi je pasija, kao i pravljenje torti.Volim umetnost, pozoriste je moja ljubav, film, muzeje, klizanje na ledu, planinarenje, prorodu, šetnje.Vožnje bicikla su mi omiljena teparija protiv svake vrste stresa ,a i kilogrami se tope (he,he). Bavim se godinama humanitarnim radom sa suprugom i uvek sam u nekoj samostalnoj akciji vezanoj za pomoć nekom u nasoj zemlji. Za mene su ljudi najvea vrednost, bez njih sve ovo nema smisla.Deca su moj zaštitni znak i moje nadahnuće. Hvala Bogu, imam divnog i dobrog muža uz koga je sve moguće ostvariti.Volim da kažem da sam srećna i ispunjena žena u najboljim godinama… I da, živim u Holandiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *