Okrugle papričice punjene fetom sa začinskim biljem

Papričice punjene fetom
Papričice punjene fetom
Opet ona moja neumorna niška komšinica Marica.  Šalje mi iz Leskovca ovaj recept sa sve prelepim fotografijama, jednog novog predloga za zimnicu, a ja još nisam stigla da se oprobam u pravljenju onoga što mi je već predložila.
„Obožavam  ove  okrugle papricice  punjene fetom i začinskim biljem u maslinovom ulju ili zejtinu (zavisi od toga kolko imaš  para kad ih stavljaš). Pikanterija za sladokusce. – piše mi jutros, a meni ruke do lakata u paradajzu, paprikama i peršunu i ne stigoh odmah da ga postavim na sajt.
A ne da mami, nego – znam sebe, već ujutru krenuću u potragu za baš ovakvim papričicama. Kupila sam jutros na pijaci, ali sve nekakve rahitično narandžastorozikaste, dobre jedino za u pinđur.

“ Nista lakše“ – kaže Marica -„Potrebno je jedna kocka fete, 1 kg papricica (ja volim crvene), koje se operu i pažljivo očiste od semenki. Oprez, ako su ljute namazati ruke pre početka rada zejtinom, da posle ne „gore“i puniti ih fetom kasičicom i prstom. U poseban sud staviti začine. Ja mešam onaj grčki začin za cicaki, biber, origano, bosiljak i obavezno mirođiju. Koristim po kesicu Aleva začina. Svaku papričicu topnem u začin i ređam u male teglice jer mi je tako bolje. Nalijem zejtinom ili maslinovim uljem, zatvorim navojima dobro i pasterizujem* tegle da ključaju oko petnaest minuta. Desi se u sterilisanju da se zamuti tečnost od začina, ali se izbistri za dva -tri dana.“
Jedna tegla je dopunjena kozjim sirom sa začinima
Jedna tegla je dopunjena kozjim sirom sa začinima
* pasterizacija – uzeti šerpu malo većeg obima nego da stanu sve teglice, budući da ih treba omotati novinama ili krpama, koje se stavljaju i na dno šerpe, a sve zato da ne bi popucale dok vri voda. Naliti vodom do dva prsta ispod vrha šerpe i staviti da zavri. Kada počne da vri, sniziti temperaturu kako vova ne bi prskala iz šerpe, ali toliko da i dalje vri. Posle 15 minita od početka vrenja isključiti ringlu, akoj je reč o klasičnom štednjaku šerpa može da odstoji još desetak minuta kako bi se iskoristila sva toplota, posle čega se sklanja negde gde neće smetati, budući da stoji u dunstu** dok se ne ohladi.
** dunst – šerpa u kojoj se pasterizuje voće ili porće se se uvije u stari stolnjak, preko kojeg se sstavi neko staro ćebe izdvojeno za te namene i tako se obezbeđuje postepeno hlađenje.

 

 

Аутор: Negoslava Stanojević

Zalutala sam u ekonomske nauke, a zapravo pisanje mi je fah. Sve sam manje novinar, a sve više kopirajter i bloger i pomalo pisac. Ako me zavidan broj ljudi zna kao autora priča na zaplanjskom dijalektu, bar 75 puta više njih zna me kao autora nekoliko zanimljivih recepata objavljenih na blogu Negoslava’s, po čemu me već prepoznaju i lokalni prodavci. Jedne godine pola Fejsbuka je pravilo ajvar po mom receptu, a mnogima je to postao, kao i meni, naomiljeniji recept za srpski kavijar. Što mi je “opravdanje” i za učešće u ovom projektu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *