Domaće mekike ili uštipci od testa

Naše bake i majke su znale da odvoje deo testa pripremljenog za hleb i da nam od njega isprže uštipke  ili mekike, koje u detinjstvu i nismo znali da cenimo. Nekako su nam bile primamljivije one iz prodavnice, jednako kao što su nam bili  bolji i kupovni pekmez ili ona marmelada koja se sekla u kocke i merila na vagi, na koju se prethodno stavi mesarski, reciklirani papir. Nije se tada pričalo, uopšte, o upotrebljavanom već  zejtinu koji se retko kada bacao, niti o njegovog štetnosti,  a sada… svako ko malo drži do svog zdravlja teško da će ikada okusiti kupovne mekike oko kojih se širi taj opori miris podgrevanog zejtina.

Uštipci od testa
Uštipci od testa

Svaki kraj ove zemlje ima neki svoj recept za uštipke od testa. Neki koriste isključivo svež kvasac, neki i suvi, drugi prašak za pecivo, poneki dodaju jaja, mleko ili jogurt, drugi kajmak ili sira… probala sam i uštipke sa naseckanom pečenicom.

Ovo je klasičan da ne može biti klasičniji recept. I što je najvažnije, nikako ne možete promašiti, sve i da sastojke ne merite nego ih dodajete odokativno. Testo je negde između onih testa za palačinke i za hleb – srednje tvrdo… da se ne lepi za ruke, a da se lako razvlači, bilo rukama, bilo da se razvaljuje oklagijom na kuhinjskoj dasci. Uvek previše retko testo možete popraviti dodavanjem malo brašna.

Potrebno je:

 • 250 gr brašna tip 500 (a može se i 50 gr zameniti projanim ili integralnim)
 • pola svežeg ili suvog kvasca
 •  pola kašičice soli
 • 2 dl mlake vode (opciono, pola vode, pola mleka ili jogurta)
 • zejtin za prženje – moj savet je da koristite manju dublju posudu za ove namene, kako biste stavljali manje zejtina… jedno 1 do 2 cm visine, i dodavali ga po potrebi, a u slučaju da takvu šerpicu nemate pri ruci, onda može i ovako (moguće je pržiti ih i na masti)
Preporučuje se manja i dublja posuda za prženje mekika
Preporučuje se manja i dublja posuda za prženje mekika

Pripremanje:

 • najbolje je testo zamesiti uveče, ali mekike uspevaju i ako se zamesi sat-dva pre prženja
 • ukoliko koristite suvi kvasac, najpre ga rastopiti u mlakoj vodi, a i jedan i drugi bi trebalo najpre da nadođu
 • staviti brašno u posudu za mešenje pa dodati sve ostale sastojke
 • testo dobro ulupati varjačom,treba, kako rekosmo, da bude srednje mekoće… uspeće i ako se ne bavite previše mešenjem, ali ako ga lupate desetak minuta, mekike će biti vazdušastije
 • uzeti komad testa i razvlačiti  ga malo pouljenim rukama  u mekike ili uštipke pa ih spuštati u vreli zejtin ili na pobrašnjenoj površini razvući testo oklagijom i seci u oblike koje volite – u rombove, kvadrate, krugove
 • pržiti s jedne strane da porumene pa viljuškom okrenuti drugu stranu

Služiti s jogurtom ili kiselim mlekom, uz sir,  pečenicu, pršutu ili omiljenu salamu, a neki ih posipaju šećerom u prahu ili na njih premažu sloj pekmeza. Ukoliko vam, u poslednjem slučaju, smeta slan ukus, onda je potrebno  staviti soli samo na vrh noža.

Napomena: ovo su količine materijala za doručak za dvoje. Za veću količinu duplirati količinu materijala, isto i ukoliko nameravate da ih konzumirate za još jedan obrok, večeru ili doručak.

 

Аутор: Negoslava Stanojević

Zalutala sam u ekonomske nauke, a zapravo pisanje mi je fah. Sve sam manje novinar, a sve više kopirajter i bloger i pomalo pisac. Ako me zavidan broj ljudi zna kao autora priča na zaplanjskom dijalektu, bar 75 puta više njih zna me kao autora nekoliko zanimljivih recepata objavljenih na blogu Negoslava’s, po čemu me već prepoznaju i lokalni prodavci. Jedne godine pola Fejsbuka je pravilo ajvar po mom receptu, a mnogima je to postao, kao i meni, naomiljeniji recept za srpski kavijar. Što mi je “opravdanje” i za učešće u ovom projektu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *