Suve paprike punjene prazilukom i orasima – recept iz Temske

Recept za suve paprike punjene mlevenim orasima potiče iz belopalanačkog sela Temska, u kojem se grupa žena organizovala zarad prezentovanja kulinarske tradicije ovog kraja i slavu tamošnje kuhinje pronosi širom Srbije pa i šire. Prve dve fotografije za ilustraciju ovog teksta napravila sam na njihovom štandu tokom Dana sušenice u Dimitrovgradu, prošle godine. Ostale su iz „moje kuhinje“.

Originalne temačke punjene paprike po originalnom temačkom receptu
Originalne temačke punjene paprike po originalnom temačkom receptu
Čuvari gastro tradicije belopalanačkog kraja
Čuvari gastro tradicije belopalanačkog kraja

Suve punjene paprike su za nas južnjake najukusnije punjene paprike na svetu, a belopalanačke vrtke, specijalna vrsta paprika namenjenih sušenju svakako prednjače među njima.

Za ovo jelo nema preciznih mera – uglavnom, potrebno je pripremiti dvadesetak suvih paprika i jednaku količinu praziluka i mlevenih oraha, po jedno 150 grama.

PRIPREMANJE:

Temačke paprike na niški način
Temačke paprike na niški način
  • suve paprike preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje jedno pet minuta kako bi omekšale pa ih ocediti od vode
Suve paprike popariti da bi omekšale
Suve paprike popariti da bi omekšale
  • praziluk sitno iseckati, posoliti i rukom ili viljuškom ovlaš strljati
  • izmešati praziluk sa  mlevenim orasima i posoliti po ukusu
  • pliću tepsiju pouljiti i u nju slagati punjene paprike : u jednu veću papriku stavljati svaku papriku koja se puni (time svaka paprika ostaje čista, inače bi bile malo umazane mlevenim orasima koji se nahvataju na rukama)
  • zapeći  rerni na 200 stepeni jedno 15 minuta
 

Аутор: Negoslava Stanojević

Zalutala sam u ekonomske nauke, a zapravo pisanje mi je fah. Sve sam manje novinar, a sve više kopirajter i bloger i pomalo pisac. Ako me zavidan broj ljudi zna kao autora priča na zaplanjskom dijalektu, bar 75 puta više njih zna me kao autora nekoliko zanimljivih recepata objavljenih na blogu Negoslava’s, po čemu me već prepoznaju i lokalni prodavci. Jedne godine pola Fejsbuka je pravilo ajvar po mom receptu, a mnogima je to postao, kao i meni, naomiljeniji recept za srpski kavijar. Što mi je “opravdanje” i za učešće u ovom projektu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *