Recept za prave krofne koje ne trpe promaju

Ovaj recept je pravi. Nisam ga našla od mojih baba, nego na Kuvaru svetskih putnika, od jedne žene pod pseudonimom, na sajtu Putovanja.

Savršene krofne
Savršene krofne

Moje babe su ljubomorno isti čuvale i nikad nisam dobila pravi, iako sam uvek znala da moja majka Spasenija krofne pravi isključivo sa šljivovicom.

Ono što je bitno je pečenje krofni. Ovo su moji saveti:  Prozor mora da bude zatvoren, da nema promaje. Krofne okretati: donja strana je nagore u šerpi. Prži se oklopljeno. Posle dva – tri minuta sledi okretanje, šerpa ostaje otklopljena. Ulje ne sme da bude prevrelo. Izgoreće, a unutra se neće ispeći. Nije loše kad ih pečete naa „pola mast, pola ulje“. (Mast ne podnosim. Ni puter. Stavljam kašiku margarina.)

U rupicu koju ste napravili prstom pre prženja staviti fil po želji
U rupicu koju ste napravili prstom pre prženja staviti fil po želji

POTREBNO JE:

1/4 l mleka

1/4 l vode

1 svež kvasac

1 vanilin šećer

3 kašike šećera

1 kašičica soli

ostrugana kora limuna

malo praška za pecivo ( vrh kašičice) da ne upija masnoću

(za sva kisela testa važi, može i pola čašice rakije umesto praška za pecivo)

brašno meko, tip 400 – biće manje od 1 kg, bitno je da testo bude meko, tek da se ne lepi za ruke i oklagiju

PRIPREMANJE:

Celu masu izmešati kašikom i ostaviti da naraste. Kad „krene“, domesiti rukom sa dodavanjem brašna. Ostaviti da odmori, oko 10 minuta. Razvući oklagijom testo do  debljine prsta, vaditi modlom (čašom) i ređati na salvetu (kuhinjsku krpu) i pokriti još jednom.

 

Krofne pržiti s obe strane
Krofne pržiti s obe strane

Kada malo porastu, pržiti na ulju u koje je dodato 1-2 kašike masti, bez dodatnog razvlačenja (na srednjoj vatri) sa obe strane, dok ne porumene.  Ako želite u sredini udubljenje, samo stisnite prstom.

 

Аутор: Aleksandra Nikolić - Matić

Aleksandra Nikolić Matić Majka sam, blogerka, biciklistička aktivistkinja, profesorka srpskog jezika i književnosti, Sremica iz Zemuna, ljubiteljka dobre hrane i avanture nepca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *